Wikibøker:Samfunnshuset

Fra Wikibøker – frie læremidler
Hopp til navigering Hopp til søk

Her kan du dele dine synspunkter, foreslå idéer og stille spørsmål. Velkommen til Wikibøker!


Oxygen480-actions-go-home.svg

SAMFUNNSHUSET


en: Requests for the bot flag should be made on this page. This wiki uses the standard bot policy, and allows global bots and automatic approval of certain types of bots. Other bots should apply below, and then request access from a steward if there is no objection.


2004–20062007–20092010–20122013–20142015–20162017–20182019–20202020–2021


Håvamål ikke originalt wikiverk

Jeg skrev for en tid tilbake en kommentar på Diskusjon:Håvamål, der jeg spurte om ikke Håvamål hører bedre hjemme i Wikikilden og ikke på Wikibooks. Håvamål er jo ikke er originalt wikiverk, men et klassisk verk der opphavsretten har gått ut (eller aldri eksistert?). Det faktum at den allerede ligger på Wikikilden (s:Håvamål) tyder jo på at det i hvert fall ikke er noen konsensus om hvor den hører hjemme. Jeg etterspør reaksjoner på dette. -- SLB (diskusjon) 9. mar 2007 kl. 11:03 (CET)

En stund siden dette ble tatt opp. Ja, Håvamål hører vel mest naturlig hjemme på Wikikilden. Men, siden dette verket er på gammelnorsk, vil jo en moderne utgave, en slags gjendikting være et nytt, og i utgangspunktet, et verk beskyttet av opphavsretten. Dermed kan man jo si at en slik gjendiktning hørte til her, selv om den også ville blitt godtatt på WK. V85 (diskusjon) 14. mar 2010 kl. 20:32 (CET)

Ny på Wikibooks

Hei, etter anbefaling på Wikipedias "Tinget" så opprettet jeg en bruker her (som jge nå ikke kan logge inn med før om 24 timer pga. feil i passordet...). Jeg kan en del om Europa, så jeg har tenkt å lage en liten geografibok om Europa fra bunnen av. Synes det er kjempeflott at vi samler nynorsk og bokmål på ett sted, så dette skal bli gøy. Gleder meg til i hjelpe til her også! 80.212.137.212 7. jul 2007 kl. 18:39 (CEST)

Hei! Det var hyggelig at du vil hjelpe til med å gjøre Wikibooks stor og innholdsrik! — H92 (d/t · b/c · no) 8. jul 2007 kl. 00:59 (CEST)

Navnet

Skal navnet på nettstedet forbli Wikibooks eller bør det oversettes til f.eks. Wikibøker? --81.7.105.116 21. aug 2004 kl.14:57 (UTC)

Eg røystar for Wikibøker.
--Verdlanco 21. nov 2004 kl.10:57 (UTC)
Jeg stemmer også for «Wikibøker». Arj 21. nov 2004 kl.12:18 (UTC)
Eg røystar for Wikibøker.
/ med venleg helsing Kurtber|ordskifte 18. okt 2005 kl.08:42 (UTC)
Jeg tar opp igjen denne jeg; og stemmer også for Wikibøker, med undertittelen Frie læremidler. -- SLB (diskusjon) 7. jul 2007 kl. 19:13 (CEST)
Jeg er enig. Hvis Wikinews heter Wikinytt og Wikisource heter Wikikilden, er det rett og rimelig at det skal hete Wikibøker. Problemet med dette, er at logoen ikke heter Bilde:Wiki.png, men den ligger på en ikke-wiki-side. Du som er så flink med bilderedigering skulle vel ikke ha noe problem med å lage et utkast (som kan hete Wiki.png), og så kan vi vel ta opp på Bugzilla at logoen skal hete Wiki.png (hvis det er der man konfigurerer sånt). Apropos Bugzilla, jeg har fått Jon Harald til å forespørre på Bugzilla importering og godkjente endringer til denne Wikien. Til importeringen har jeg foreslått følgende: bokmåls-, nynorsk, engelsk, dansk og svensk Wikipedia + engelsk, dansk og svensk Wikibooks. — H92 (d/t · b/c · no) 8. jul 2007 kl. 01:10 (CEST)
Logo kan jeg nok fikse nå, siden det ser ut til at det blir lenge til vi får noen ny Wikibooks-logo... Skal se på det i morgen. Face-smile.svg PS! Jeg er litt usikker på hva du mener med «importering». -- SLB (diskusjon) 8. jul 2007 kl. 01:16 (CEST)
Spesial:Import vel! Det stod på siden du linket til at man måtte bytte farger, fordi det var allerede for mange logoer i WM-fargene. Allikevel synes jeg at ingen slo denne versjonen. Derfor tenkte jrg at vi kunne bruke den logoen (øverste bilde), med skrifttype og -størrelsen til teksten i Wikimedia Norges logo. Og by the way, Silje, hvilket bildeprogram bruker du? — H92 (d/t · b/c · no) 8. jul 2007 kl. 01:52 (CEST)
Hvis du hadde lest hele siden hadde du sett at de er i ferd med å komme fram til å starte hele logoprosessen på nytt, og den eksisterende logoen vil derfor være den offisielle en god stund til. Derfor kan vi bruke denne inntil videre. Ordner du med å få satt den som logo? Face-smile.svg -- SLB (diskusjon) 8. jul 2007 kl. 11:00 (CEST)
Ja hehe, jeg ble sittende og se på logoforslagene, jeg! Face-smile.svg Jeg kan se hva jeg kan gjøre med å sette den som logo. — H92 (d/t · b/c · no) 8. jul 2007 kl. 11:48 (CEST)

Wikibooks -> Wikibøker

Det har nå nærmest oppstått konsensus om at Wikibooks nå skal hete Wikibøker. Derfor må det gjøres klart hvor omfattende denne omdøpelsen skal være. Her er et forslag:

 • I logoen skal det stå "Wikibøker", og likedan i footeren (Helt nederst på siden, mellom de gule linjene).
 • Det skal stå "Wikibøker" i samtlige MediaWiki-sidene, og i alle andre sider.
 • Project-navnerommet blir hetende "Wikibøker", i likhet med Wikikilden (besøkende fra andre Wikier kan skrive "Project").

Det må da være mulig å lage en bot, med midlertidige sysop-funksjoner (kun for MediaWiki-redigering), til å endre "Wikibooks" med "Wikibøker", kanskje med replace.py? Jeg kunne godt tenkt meg å lage en slik bot, men vet ikke hvordan, så SLBot klarer vel det, Silje? — H92 (d/t · b/c · no) 8. jul 2007 kl. 11:46 (CEST)

Navigasjon på Wikibøker

Navigasjon på norske wikibøker var ingen enkel øvelse. Å legge inn lenker er svært vanskelig for en nybegynner. Mye av årsaken til dette er at Wikibøker er delt opp i kataloger på nettadressen. Da må lenken vise til denrikitige katalogen. Det er unødig vanskelig. Ser man på den svenske wikibøker ligger alt i samme katalog, det gjør forøvrig den norske wikipedia også. Har over 130 000 artikler. For å sortere finnes det kategorier, det burde da være unødvendig med kataloger i tillegg. Det blir dobbelt bokholderi. Vennlig hilsen --Jarvin 17. sep 2007 kl. 21:57 (CEST)

Retting av systemmelding

Kan en admin rette opp MediaWiki:Tagline - det står «Fra Wikipedia, den frie encyclopedi», og det kommer med på utskrifter når man bruker utskriftsvennlig versjon. Cnyborg 8. jan 2008 kl. 22:42 (CET)

Gjort. Synes det er merkelig at den kommer opp, i og med at den er kommentert ut? — H92 (d/t · b/c · no) 14. jan 2008 kl. 22:46 (CET)
Det ligger i koden for utskrifter - den ligger utkommentert for at den ikke skal synes ellers, men kommer med når man skriver ut. Cnyborg 15. jan 2008 kl. 00:12 (CET)

Aktive administratorer?

Det kommer til å bli en del aktivitet på et lærebokprosjekt her, IKT i utdanning. Fordi det er flere deltagere kommer det til å være uungåelig at det til tider trengs hjelp fra en admin, spesielt fordi flyttefunksjonen ikke er åpen for alle brukere slik det er på Wikipedia. Jeg ser at det er et par dager siden en admin sist hadde noen redigeringer, og lurer på om det betyr at det ikke følges med daglig, eller om det betyr at det følges med men ikke var noen oppgaver som måtte gjøres.

Dersom det ikke er noen som følger med jevnlig, hvilke krav har dere for å bli admin? Kan en liten stakkar som er byråkrat på nowiki få flyte inn på sjarmen, slik at jeg kan ta f.eks. flytting, sletting og annet som kan være nødvendig? Jeg ser at det er foreslått en prosess for å nominere på Wikibøker:Administratorer, men ettersom den siden nå er låst er det ikke mulig for andre enn administratorer å følge prosessen. Cnyborg 9. jan 2008 kl. 16:13 (CET)

I første omgang ble jeg admin her for å oversette det som ikke var oversatt i systembeskjedene. I tillegg har jeg bidratt med oppskrifter, pluss noen utseendemessige endringer på forsiden mm. Det er ikke mye oppgaver som må gjøres, det er mest patruljering jeg pleier å gjøre. Jeg har vært innom her sånn ca. annenhver dag, men har ikke orket å begynne å patruljere fordi jeg ikke har hatt så mye tid i det siste (lekser, jobb). Ikke bare det, det meste av endringer her er gode endringer, da ikke så mange vet hva Wikibøker her, ei heller Wikimedia. Du, Cnyborg, har selvfølgelig min fulle støtte til å bli admin her. Det letter også arbeid mht patruljering, da det garantert kun kommer gode endringer fra deg! ;)
Admin-siden var låst på autoconfirmed, og flyttebeskyttet til sysop, jeg avbeskyttet siden, selv om det tidligere har vært WoW-etterlignere her med registrerte kontoer.
Adminkravene er små. Inntil det kommer en skokk med erfarne brukere og det blir et skikkelig wikisamfunn her så er det ikke nødvendig med adminnominasjonssystemet. Jeg er dessverre ikke byråkrat, det er det August som er. August har ikke redigert siden 28. sept og har ikke registrert e-postkonto, så kanskje Jon Harald må trå til. — H92 (d/t · b/c · no) 9. jan 2008 kl. 20:57 (CET)
Takk for fyldig svar. Da har jeg nominert meg selv. Jeg ser at det ikke er så stor admin-aktivitet, og det vil nok være greit å få på plass noen til. Det skjer ting som kan føre til mer aktivitet her fremover, spesielt i forhold til publisering av lærebøker, og det å ha adminer tilgjengelig på regelmessig basis vil være bra for prosjektet. Cnyborg 9. jan 2008 kl. 22:40 (CET)

Patrol/Autopatrol

I og med at det er en del brukere som jobber på IKT i utdannelse-prosjektet, foreslår jeg at vi innfører de samme patrol/autopatrol-rettighetene som vi har på bokmål/riksmålswikipedia. Da vil seriøse brukere bli forhåndsgodkjente, slik at man kan konsentrere seg om IP-endringer. — H92 (d/t · b/c · no) 14. feb 2008 kl. 16:52 (CET)

Bibellayout

Hei, jeg er ny her, men tenkte jeg skulle gi meg i kast med bibelen. I den sammenheng lurte jeg på hvordan den siden burde se ut. Jeg kunne ha tenk å bruke et layout tilnærmet Utforsk Europa, men tenkte jeg skulle høre hva dere sa først. Stripey (diskusjon) 19. mai 2008 kl. 00:47 (CEST)

Du bestemmer helt selv hva slags layout du føler for å bruke. Det er for så vidt greit å bruke en enkel layout, med standard skrift og overskrifter og sånt, men utover det er oppsettet helt fritt. ;) — H92 (d/t · b/c · no) 19. mai 2008 kl. 18:53 (CEST)
Takk for svar :) Da får vi se hva jeg får til. ;) Stripey (diskusjon) 19. mai 2008 kl. 22:29 (CEST)
Lykke til! — H92 (d/t · b/c · no) 21. mai 2008 kl. 16:35 (CEST)

Single Unified Login

Heisann, fant nylig ut om wikibooks-prosjektet da jeg prøvde å sette opp et Single Unified Login for brukernavnet mitt fra English Wikipedia ('stian'). Ser ut som denne brukeren allerede er registrert (men uaktiv) her -- er det mulig å ta over brukernavnet slik at jeg kan få alt unified? [1]

Wikibooks has a logo, but nowikibooks is still using the old one. If someone will translate for me the project name (including where to split the wiki part from the books part if it makes sense to do so in Norwegian) and the slogan, I can create localized versions for you. Questions or translations can be left on m:Talk:Wikibooks/Logo/Update. Thanks Mike.lifeguard | @meta 28. jan 2009 kl. 21:04 (CET)

Flytting av sider

Kan en admin være så snill å gå gjennom det jeg har gjort i Kokeboka de siste dagene? Saken er at jeg har flyttet på noen sider og det har gått bra, bortsett fra når det gjelder http://no.wikibooks.org/wiki/Kokebok/Innhold/Koke_pasta Den står nå 2 steder. Jeg flyttet den til Grunnoppskrifter. Jeg har også omskrevet den og ber om at Oppryddingsmerket blir vurdert fjernet. Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 30. aug 2009 kl. 02:09 (CEST)

Hei, jeg kan ikke se at du har gjort noen feil. I Kokebok/Innhold finner jeg kun én lenke til Koke pasta, og den ligger under Grunnoppskrifter. Hvis du har ryddet opp i oppskriften, kan du selv fjerne opprydningsmerket. =) — H92 (d/t · b/c · no) 30. aug 2009 kl. 19:58 (CEST)
Flott! Takk skal du ha. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 30. aug 2009 kl. 21:45 (CEST)

Ikke logget inn-advarselen

Noe er galt med advarselen som kommer opp når man ikke er logget inn. Kan noen se på det? Mvh. Marius2 (diskusjon) 11. feb 2010 kl. 17:26 (CET)

Wikimania Scholarships

The call for applications for Wikimania Scholarships to attend Wikimania 2010 in Gdansk, Poland (July 9-11) is now open. The Wikimedia Foundation offers Scholarships to pay for selected individuals' round trip travel, accommodations, and registration at the conference. To apply, visit the Wikimania 2010 scholarships information page, click the secure link available there, and fill out the form to apply. For additional information, please visit the Scholarships information and FAQ pages:

Yours very truly, Cary Bass
Volunteer Coordinator
Wikimedia Foundation

Wikimedianere med stand på Oslo bokfestival

Flere bidragsytere fra Wikimedia-miljøet skal på Oslo Bokfestival den 17.-19. september. Her skal vi ha stand der vi foreteller om de norskspråklige Wikimediaprosjektene, og om hvorfor og hvordan folk kan bidra. Vi skal også prøve å gjøre Wikimedia Norge mer kjent, og satser også på å verve medlemmer til foreningen. Vi tar også med bærbare PCer slik at vi kan vise hvordan redigering fungerer, og noen bunker med utskrifter av diverse utmerkede artikler til utdeling.

Anne-Sophie, Ulf Larsen og Kjetil stiller opp, og vi håper også at flere har tid og lyst til å hjelpe til. Ta gjerne kontakt med en av oss om du kan. Det er også etablert en prosjektside for vår deltakelse på arrangementet.

Kanskje vi kan poste noe i sitenotice her noen dager i forveien for å skape oppmerksomhet om standen? Hva med for eksempel «Møt erfarne Wikimedia-skribenter ved Wikimedia Norges stand ved Oslo bokfestival 17.-19. september» (med lenke til festivalens nettsider)? Mvh - Ulflarsen (diskusjon) 7. sep 2010 kl. 14:04 (CEST)


2010 Fundraising Is Almost Here

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Hello Wikimedians, my name is Sam and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser. My job is to be the liaison between the Norwegian community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into Norwegian and suggesting messages that would appeal to Norwegian readers on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both banner submission, statistical analysis, and grouping volunteers together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Sam Chapman 21. okt 2010 kl. 18:55 (CEST)

Call for image filter referendum

The Wikimedia Foundation, at the direction of the Board of Trustees, will be holding a vote to determine whether members of the community support the creation and usage of an opt-in personal image filter, which would allow readers to voluntarily screen particular types of images strictly for their own account.

Further details and educational materials will be available shortly. The referendum is scheduled for 12-27 August, 2011, and will be conducted on servers hosted by a neutral third party. Referendum details, officials, voting requirements, and supporting materials will be posted at Meta:Image filter referendum shortly.

Sorry for delivering you a message in English. Please help translate the pages on the referendum on Meta and join the translators mailing list.

For the coordinating committee,
Philippe (WMF)
Cbrown1023
Risker
Mardetanha
PeterSymonds
Robert Harris

Terms of Use update

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

Hello,

The Wikimedia Foundation is discussing changes to its Terms of Use. The discussion can be found at Talk:Terms of use. Everyone is invited to join in. Because the new version of Terms of use is not in final form, we are not able to present official translations of it. Volunteers are welcome to translate it, as German volunteers have done at m:Terms of use/de, but we ask that you note at the top that the translation is unofficial and may become outdated as the English version is changed. The translation request can be found at m:Translation requests/WMF/Terms of Use 2 -- Maggie Dennis, Community Liaison 27. okt 2011 kl. 03:08 (CEST)

Open Call for 2012 Wikimedia Fellowship Applicants

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

 • Do you want to help attract new contributors to Wikimedia projects?
 • Do you want to improve retention of our existing editors?
 • Do you want to strengthen our community by diversifying its base and increasing the overall number of excellent participants around the world?

The Wikimedia Foundation is seeking Community Fellows and project ideas for the Community Fellowship Program. A Fellowship is a temporary position at the Wikimedia Foundation in order to work on a specific project or set of projects. Submissions for 2012 are encouraged to focus on the theme of improving editor retention and increasing participation in Wikimedia projects. If interested, please submit a project idea or apply to be a fellow by January 15, 2012. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Fellowships for more information.

Thanks!

--Siko Bouterse, Head of Community Fellowships, Wikimedia Foundation 22. des 2011 kl. 03:58 (CET)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Announcing Wikipedia 1.19 beta

Wikimedia Foundation is getting ready to push out 1.19 to all the WMF-hosted wikis. As we finish wrapping up our code review, you can test the new version right now on beta.wmflabs.org. For more information, please read the release notes or the start of the final announcement.

The following are the areas that you will probably be most interested in:

 • Faster loading of javascript files makes dependency tracking more important.
 • New common*.css files usable by skins instead of having to copy piles of generic styles from MonoBook or Vector's css.
 • The default user signature now contains a talk link in addition to the user link.
 • Searching blocked usernames in block log is now clearer.
 • Better timezone recognition in user preferences.
 • Improved diff readability for colorblind people.
 • The interwiki links table can now be accessed also when the interwiki cache is used (used in the API and the Interwiki extension).
 • More gender support (for instance in logs and user lists).
 • Language converter improved, e.g. it now works depending on the page content language.
 • Time and number-formatting magic words also now depend on the page content language.
 • Bidirectional support further improved after 1.18.

Report any problems on the labs beta wiki and we'll work to address them before they software is released to the production wikis.

Note that this cluster does have SUL but it is not integrated with SUL in production, so you'll need to create another account. You should avoid using the same password as you use here. — Global message delivery 15. jan 2012 kl. 17:26 (CET)

MediaWiki 1.19

(Apologies if this message isn't in your language.) The Wikimedia Foundation is planning to upgrade MediaWiki (the software powering this wiki) to its latest version this month. You can help to test it before it is enabled, to avoid disruption and breakage. More information is available in the full announcement. Thank you for your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 12. feb 2012 kl. 16:12 (CET)

Survey invitation

First, I apologize that part of this message is in English. If you can assist by translating it for your local community, I would greatly appreciate it.

The Wikimedia Foundation would like to invite you to take part in a brief survey.

Med denne rundspørringen håper Wikimedia-stiftelsen å kunne finne ut av hvilke ressurser wikimedianerne ønsker og behøver (noe kan kreve finansielle midler) og hvordan de skal prioriteres. Ikke alle programmer fra stiftelsen er med her (kjerneoppgaverne er særlig unntatt) – det behandles kun ressurser som individuelle bidragsytere eller organisasjoner som er tilknyttet Wikimedia, som lokalavdelinger, kan søke om.

Målet er her å identifisere, hva DU (eller grupper som lokalavdelinger eller klubber) kunne være interessert i og å oppstille muligheterne etter forkjærlighet. Vi har på denne listen ikke inkludert ting som "holde serverne kjørende", fordi de ikke er individuelle bidragsyteres eller frivillige organisasjoners ansvar. Denne rundspørringen har til hensikt å fortelle oss, hvilke prioriteringer av midlerne bidragsyterne stemmer overens med eller ikke.

To read more about the survey, and to take part, please visit the survey page. You may select the language in which to take the survey with the pull-down menu at the top.

This invitation is being sent only to those projects where the survey has been translated in full or in majority into your language. It is, however, open to any contributor from any project. Please feel free to share the link with other Wikimedians and to invite their participation.

If you have any questions for me, please address them to my talk page, since I won’t be able to keep an eye at every point where I place the notice.

Thank you! --Mdennis (WMF) (diskusjon) 6. mar 2012 kl. 19:48 (CET)

Update on IPv6

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the full version of this announcement on Meta)

The Wikimedia Foundation is planning to do limited testing of IPv6 on June 2-3. If there are not too many problems, we may fully enable IPv6 on World IPv6 day (June 6), and keep it enabled.

What this means for your project:

 • At least on June 2-3, 2012, you may see a small number of edits from IPv6 addresses, which are in the form "2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334". See e.g. w:en:IPv6 address. These addresses should behave like any other IP address: You can leave messages on their talk pages; you can track their contributions; you can block them. (See the full version of this announcement for notes on range blocks.)
 • In the mid term, some user scripts and tools will need to be adapted for IPv6.
 • We suspect that IPv6 usage is going to be very low initially, meaning that abuse should be manageable, and we will assist in the monitoring of the situation.

Read the full version of this announcement on how to test the behavior of IPv6 with various tools and how to leave bug reports, and to find a fuller analysis of the implications of the IPv6 migration.

--Erik Möller, VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation 2. jun 2012 kl. 03:15 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

2011 Picture of the Year competition

македонскиnorskpolski

Dear Wikimedians,

Wikimedia Commons is happy to announce that the 2011 Picture of the Year competition is now open. We are interested in your opinion as to which images qualify to be the Picture of the Year 2011. Any user registered at Commons or a Wikimedia wiki SUL-related to Commons with more than 75 edits before 1 April 2012 (UTC) is welcome to vote and, of course everyone is welcome to view!

Detailed information about the contest can be found at the introductory page.

About 600 of the best of Wikimedia Common's photos, animations, movies and graphics were chosen –by the international Wikimedia Commons community– out of 12 million files during 2011 and are now called Featured Pictures.

From professional animal and plant shots to breathtaking panoramas and skylines, restorations of historically relevant images, images portraying the world's best architecture, maps, emblems, diagrams created with the most modern technology, and impressive human portraits, Commons Features Pictures of all flavors.

For your convenience, we have sorted the images into topic categories.

We regret that you receive this message in English; we intended to use banners to notify you in your native language but there was both, human and technical resistance.

See you on Commons! --Picture of the Year 2011 Committee 5. jun 2012 kl. 20:32 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Mobile view as default view coming soon

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the instructions on Meta)

The mobile view of this project and others will soon become the default view on mobile devices (except tablets). Some language versions of these projects currently show no content on the mobile home page, and it is a good time to do a little formatting so users get a mobile-friendly view, or to add to existing mobile content if some already exists.

If you are an administrator, please consider helping with this change. There are instructions which are being translated. The proposed date of switching the default view is July 5.

To contact the mobile team, email mobile-feedback-lAt sign.svglists.wikimedia.org.

--Phil Inje Chang, Product Manager, Mobile, Wikimedia Foundation 29. jun 2012 kl. 06:51 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Help decide about more than $10 million of Wikimedia donations in the coming year

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

Hi,

As many of you are aware, the Wikimedia Board of Trustees recently initiated important changes in the way that money is being distributed within the Wikimedia movement. As part of this, a new community-led "Funds Dissemination Committee" (FDC) is currently being set up. Already in 2012-13, its recommendations will guide the decisions about the distribution of over 10 million US dollars among the Foundation, chapters and other eligible entities.

Now, seven capable, knowledgeable and trustworthy community members are sought to volunteer on the initial Funds Dissemination Committee. It is expected to take up its work in September. In addition, a community member is sought to be the Ombudsperson for the FDC process. If you are interested in joining the committee, read the call for volunteers. Nominations are planned to close on August 15.

--Anasuya Sengupta, Director of Global Learning and Grantmaking, Wikimedia Foundation 19. jul 2012 kl. 22:18 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)6. sep 2012 kl. 04:07 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata is getting close to a first roll-out

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

 1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
 2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
 3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 10. sep 2012 kl. 15:32 (CEST)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Upcoming software changes - please report any problems

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

 • revision diffs
 • templates
 • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
 • bots
 • PDF export
 • images, video, and sound, especially scaling sizes
 • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 16. okt 2012 kl. 05:07 (CEST)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 17. okt 2012 kl. 19:13 (CEST)

Users' rights configuration issue

Hello,

We noticed a previous configuration error about user rights. This error led to enable inadvertently the possibiliy for the bureaucrats to remove administrator or bureaucrat flags.

We would like to ask your opinion on this matter.

Should we remove the right and restablish or keep the ability of local rights revoke?

 • If we remove the rights, new sysop/bureaucrats revoke requests will have to be asked on meta:Steward requests/Permissions and a steward will take care of it.
 • If you want to keep the ability, we kindly ask to open a discussion and have a local consensus about this.

For more information, relevant pages are:

I'm at your disposal for more information on this issue. --Dereckson (diskusjon) 15. nov 2012 kl. 00:19 (CET)