IKT i utdanning/Sosiale nettsteder

Fra Wikibøker – frie læremidler

IKT i utdanning/Sosiale nettsteder Fra Wikibøker – frie læremidler

INNLEDNING[rediger]

Det finnes en rekke nettsteder som tilbyr ulike former for sosial kontakt. En måte å kategorisere de nye nettstedene er slik:
- Sosiale nettsteder med primærfokus på vennerelasjoner
- Sosiale nettsteder med et seksuelt fokus
- Datingsider
- 3-D nettsteder

Et nettsamfunn er et samlingssted på internett, hvor man kan komme i kontakt med nye mennesker eller vedlikeholde eksisterende kontakter. I Wikipedia karakteriseres et nettsamfunn som en debattgruppe, blogg eller et sted der du kan legge ut meninger, kommentarer, filer og nyheter og lignende.

INTERNASJONALE NETTSAMFUNN[rediger]



MySpace[rediger]

MySpace er også et sosialt, brukervennlig og interaktivt nettsted med et nettverk av venner, personlige profiler, blogger, grupper, bilder, musikk og filmer. Nettstedet administreres i California, USA, og eies av Fox Interactive Media, som igjen eies av News Corporation. Det var det mest populære sosiale nettverket før Facebook gikk forbi i april i 2008.
e MySpace er en viktig arena for nye artister og band som ikke har platekontrakt, men som ønsker å komme seg ut til publikum. Stedet brukes også av godt etablerte artister.

Andre utenlandske nettsamfunn:[rediger]

- Flickr.com
- Last.fm
- LinkedIn.com
- Netlog.com
- Tagged.com
- XING.com
- Buzznet.com
- YouTube.com
- Lunarstorm.se


NORSKE NETTSAMFUNN[rediger]

Nettby[rediger]

Kjennetegn ved Nettby[rediger]

Flere norske nettaviser har laget sine egne nettbyer. Nettby er en samling med profilsider som er utviklet av VG. Nettby ble grunnlagt i september 2006 og eies og utvikles av Nettby Community AS. Det er programmert og utarbeidet av Fredrik Kristiansen som tidligere var ansatt i Dagbladet. Nettsiden har på kort tid blitt ett av Norges største nettsamfunn.
Når du blir medlem i Nettby, så flytter du inn i nettsamfunnet og opparbeider deg poeng og status i samfunnet, noe som gjør at du klatrer på status- stigen. Men det er ikke bare de unge som flytter inn på det populære nettstedet. Her er det innbyggere fra ung alder og opp til pensjonister. Dette gir oss en enda bedre grunn til å være skeptiske til at barn og unge benytter seg av nettstedet, særlig når snittalderen på alle de registrerte brukerne er 19 år.
Det konkurreres også blant innbyggerne på Nettby om hvilken by de er fra. Når innbyggerne registrer seg, så må de velge hvilken by de er ifra. På denne måten klarer Nettby å sortere ut hvem som er fra hvilken by, og hvor mange det er. Dette gjør at de har de en full oversikt over hvor mange av innbyggerne som er fra Oslo, Trondheim, Bergen etc. I den anledning har Nettby lagt ut en toppliste fra nr. 1 til 99 sortert ut ifra hvor mange som bor i hvilken by. Denne topplisten kan sees på hovedsiden tilgjengelig for alle. Dette har til og med fått folk til å gå ut i kampanjer der de inviterer venner og bekjente fra samme by til å registrere seg på Nettby, for å forsvare sin by og sin stolthet.
På Nettby kan du treffe både nye og gamle venner. Personprofilene er åpne slik at hvem som helst kan se din profil. Alle kan lese hva du skriver, se dine bilder og snakke til deg. Nettby har lovverk og Nettby -vakter, også kalt moderator, som passer på at ikke noe ulovelig skjer. De fjerner bilder og utestenger de som gjør noe galt. Alle innbyggere har mulighet til å legge ut bilder av seg selv og andre venner og skrive dagbok. Alle har også hver sin offentlige gjestebok hvor hvem som helst kan gå inn å skrive, og man har ”brev”-funksjonen til private meldinger.

Farer ved Nettby[rediger]

Alle har en offentlig profil[rediger]

På Nettby kan alle som er beboere gå inn på din profil, se på bildene dine, lese i din personlige dagbok, og i tillegg snoke rundt i gjesteboka di. Mange legger ut veldig private bilder av seg for å oppnå oppmerksomhet. Det gjelder å være oppmerksom på at andre har muligheten til å snoke rundt og derfor kanskje velge sine bilder med omhu.

Man kan utgi seg for å være en annen person enn det man egentlig er[rediger]

Det er også mulig for personer å registrere seg som en fiktiv bruker, altså registrere seg med falskt navn og falskt profilbilde. Eldre folk kan registrere seg som yngre og omvendt og i tillegg legge ut falske bilder. Dette kan være farlig for personer kan da innynde seg hos for eksempel unge jenter og besøke andre profiler og kontakte dem. Videre kan dette føre til nærmere samtaler og utveksling av flere bilder og informasjon.

Uvedkommende kan få tak i privat informasjon som kan misbrukes[rediger]

En annen fare ved Nettby er at mange legger ut bilder, ikke bare av seg selv, men også av sine egne unger, småsøsken eller andre små uten å tenke over at disse bildene blir tilgjengelige for alle beboere. I motsetning til Facebook, hvor det er mulig å sperre profilen sin, har man ikke denne muligheten på Nettby. Hvem som helst av beboerne kan klikke seg inn på de ulike profilene og få tilgang til andres bilder. Det kan åpne for at eventuelt pedofile brukere har tilgang å misbruke disse bildene. Det er derfor viktig å være på vakt for hvilke bilder man velger å legge ut både av seg selv og sine nærmeste.
En annen fare er også åpenheten unge har på profilsiden sin. De forteller i dagboken at de skal hit eller dit. Man kan lett spore opp disse unge personene.

Digital mobbing forekommer på Nettby[rediger]

Digital mobbing er et kjent fenomen på Nettby. Unge som gamle bruker til tider Nettby som et sted for å samtale om negative hendelser. Et eksempel på dette var to elever i samme klasse som hadde flydd på hverandre. De hadde ikke gjort dette fysisk, men verbalt ved å sende hverandre brev gjennom chattetjenesten i Nettby. Truslene gikk langt og gjentok seg mange ganger, slik at en av partene til slutt var redd for å gå ut i friminuttet.
Det finnes en løsning for å stoppe slike trusler, om man går inn på profilsiden til personen som du blir truet av, kan du trykke på knappen <ignorer>. Når man bruker denne stenger man tilgjengeligheten for å sende brev og skrive i gjesteboken til denne personen, og han/hun får heller ikke kontaktet deg på denne måten.

Andre norske sosiale nettsamfunn:[rediger]

- Biip.no
- Blink.no
- Gaysir.no
- Origo.no
- Playahead.no
- Rubbel.no
- Smootown.no
- Sukker.no
- Match.com
- Date-line.no
- Senior-dating.no

SOSIALE NETTSTEDER MED ET SEKSUELT FOKUS[rediger]

Det har skjedd en stor utvikling når det gjelder unge, kjønn og seksualitet. Yngre og yngre aldersgrupper har fått tilgang til nettet. Media påvirker moter og utseende, og dette påvirker igjen mange unge. Modellene skal være sylslanke og klesstørrelsene i butikkene har blitt mindre og mindre. Det er derfor blitt svært viktig for unge å legge ut bilder av seg selv for å bli godkjent.
Fokuset på kropp har blitt så stort at unge jenter og gutter kler av seg for å få flest kommentarer og tilbakemeldinger på sitt utseende. Det har blitt så viktig med denne tilbakemeldingen at jenter under 18 og også under 16 år forfalsker navnet sitt og alderen sin for å legge ut bilder av seg selv. Også avisene har satt større fokus på seksualitet og kropp forhold til de yngre. Behovet har alltid vært der, men nå har det blitt lettere å eksponere seg selv. I en artikkel i Hallingdølen står det at fire av ti unge jenter har opplevd spørsmål om «sexy bilde» på internett. En av fire har fått tilbud om sex.
Hvordan fremstiller ungdommene seg på bilder? Mediaforsker Anja Hirdman har sammenlignet bilder fra nett og fra blader. Hun ser en klar sammenheng mellom det at jenter og gutter tar bilder av seg selv som er direkte rettet mot å appellere til det motsatte kjønn. Bildene er gjerne av samme sjanger som andre bilder i media. Dette kan vise en form for usikkerhet, eller en trygghet om at dette blir godt mottatt. Hun avdekker også at jentene er mer opptatt av å få kommentarer. Guttene gjør seg selv utilgjengelige, og vil ikke på samme måte stå frem med sine bilder. Bildene er ofte nærbilder av øyne som skal vise følelser. Tanken er at man skal ha lyst til å vite mer om hvem denne personen er. Denne forskningen er gjort i Sverige men viser den samme Det typiske er at jenter fokuserer på det feminine og håper på å få kommentarer fra gutter, mens guttene viser muskler og er maskuline.
Det finnes derfor flere sosiale nettsteder som har en klar seksuell undertone. Dette er internettsider/nettsamfunn primært rettet mot ungdom og unge voksne, men det er ikke alltid tilfelle. Når noe ligger ute på nettet, så er det offentlig.

Eksempler på slike nettsamfunn:[rediger]

- Penest.no
- iFlirt.no
- Deiligst.no
- Snyggast.se
- Gatebil.no


Det er faktisk mulig å se kjønnsforskjeller på slike nettsider som Deiligst.no. Jentene kommer verst ut i klassen, fordi det er flest jenter representerer og de er også mer nakne i sin presentasjon. Bildene på nettstedet blir kategorisert. I følge Skålid (2007) kan man se i kategoriene ”jentekropp” og ”guttekropp” at jenter er mer avkledd. Jentene opptrer delvis nakne, det være seg med bar mage, g-streng eller små truser og bluse eller bikinier/bher med stor utrigning. Guttene framstiller seg med bar overkropp.

Kjennetegn ved slike nettsteder[rediger]

Penest.no og Deiligst.no er to eksempler på internettsider/nettsamfunn i utgangspunktet for brukere i alderen av ca. 15 til 24 år. Kjernefunksjonene kan kort beskrives ved at brukerne driver selvpromotering ved å vise seg frem utseendemessige for andre likesinnede i form av bilder, men også med videooverføring via webkamera. Susanne V. Knudsen bekrefter det i sin artikkel: ”Hot, dejlig eller not?” I tillegg har nettstedet en egen chattetjeneste, samt avstemninger, rangeringer og konkurranser knyttet til bildene.
Hovedaktiviteten går ut på å legge ut bilder av seg selv som andre brukere kan stemme på, eller rettere sagt gi poeng til. Skalaen går fra 1-10, der 10 er best, men man kan også gi 50- og 100 poeng. For å stemme med slike poengsummer må man imidlertid kjøpe chips som koster penger. Siden målet er å opparbeide seg poeng, og det er blitt såpass mange brukere, er konkurransen om oppmerksomhet stor. For å bli sett legger folk ut svært så avslørende bilder av seg selv. Mest mulig hud, rumpe og pupper er noe som lokker andre brukere til å gi mange poeng. Da kan man havne på forsiden av nettsidene, på en såkalt topp 10 jente-, eller gutteliste. Nettsiden er delt inn i kategorier: jente-/guttesider samt jentekropp og guttekropp.
Fokuset på nettsiden Penest.no er ”bredere”. Der kan man legge ut bilder av flere forskjellige bilder som for eksempel tatoveringer, kjøretøy, dyr og naturbilder. Her er det ikke nødvendigvis bare fokus på kropp slik som på nettstedet Deiligst.no. Samtidig har Penest.no to grupper som heter ”ex-posed”. Her er det lagt ut pornografiske bilder. Aldersgrensen er 18 år, og det koster 50 kroner for å komme inn på disse gruppene. Penest.no har også opprettet en videofunksjon, for at man skal kunne legge ut videoer av seg selv, som på Porntube.com. De har også opprettet 18 års kategorier. Disse kommer du ikke inn på om du ikke er VIP- medlem. Dette medlemskapet koster også penger. Det er gratis å melde seg inn på Deiligst.no, men om man vil gå inn på sidene uten å registrere seg kan man betale for en dagsbillett som koster 30 kroner. En tilsvarende dagsbillett på Penest.no koster 50 kroner.
Et annet fellestrekk ved nettstedene er at de også fungerer som sjekkekanaler. Når man har opprettet en profilside kan alle gå inn til deg, samt snakke med deg. Samtalene som fremgår på hovedsiden har et seksuelt preg, og kan sees av alle. Selv for de som ikke har medlemskap.

Farer[rediger]

Man kan utgi seg for å være en annen person[rediger]

Det finnes ingen måte å verifisere brukerne av Penest.no og Deiligst.no på. De kan lyve om alderen sin og de kan lage seg et fiktivt navn.

Overdreven fokus på sex hos ungdom?[rediger]

Snart kan man ikke bevege seg på nettet uten at mykporno dukker opp. Er dette en utvikling vi bare må godta? Det er uansett viktig å la barna vite om farene og de negative sidene ved å eksponere seg selv på denne måten.

Å bli misbrukt av andre[rediger]

Når ungdom legger ut bilder av selv toppløse eller svært lettkledde kan det også være en fare for at mindre ønskelige brukere ser bildene. Siden det antageligvis også er brukere under den seksuelle lavalder, vil det si at dette er ettertraktet også for pedofile. Med andre ord kan pedofile misbruke dette ved å lage seg en falsk profil og på den måten få kontakt med unge jenter og gutter. Barn bør derfor få informasjon om farene ved det de gjør, og foreldre bør følge med på hvilke nettsteder barna deres er inne på.

Bilder av deg på nettet kan lett komme på avveie[rediger]

En annen fare ved å legge ut bilder av seg selv på nettsider som Deiligst.no er at slike bilder kan hente deg igjen ved en senere anledning. Selv om man ikke trenger å legge ut korrekte opplysninger om seg selv kjenner man fort igjen et ansikt. Det er svært viktig å være kritisk til hvilke bilder man ønsker å legge ut på internett av seg selv. Kort tid etter et bilde har blitt lagt ut, kan hvem som helst som ønsker det lagre dette bildet og bruke dette uten at man selv har kontrollen. Etter hvert som man blir eldre og klokere skjønner man fort at det å legge ut avslørende bilder av seg selv, eventuelt bilder av seg selv i alkoholpåvirket tilstand ikke er veldig lurt. Slike bilder kan hente deg igjen senere i livet og stille deg i et dårlig lys. Det er ikke uvanlig at arbeidsgivere velger å Google en person som eventuelt søker jobb, og da er det veldig uheldig om det skulle dukke opp bilder fra fortiden. Arbeidsgivere kan oppfatte personer som legger ut slike bilder som korttenkte og en sikkerhetsrisiko for arbeidsplassen sier Markovski (2005) i sin avisartikkel.

Digital mobbing med fokus på kropp og seksualitet[rediger]

Deiligst.no er et nettsted som har stort fokus på persons ytre i og med at sidens funksjon er at du kan laste opp bilder og stemme på bildene. I utgangspunktet kan dette høres ”ufarlig” ut. Men denne stemmingen fører til at brukerne blir mer og mer dristige i valg av bilder som de laster opp. Jaget mot å få mest stemmer kan gjøre at personen legger ut drøyere bilder for å prøve å komme på toppen av rangeringene. Har man ikke en såkalt ”perfekt kropp” så stiller man dårligere i en slik avstemming. Dette kan være en hard psykisk påkjenning for en ung tenåring å oppleve å bli dømt om en er ”deilig” eller ikke på en internettside. Videre kan det føre til mobbing og andre ufinheter. Digital mobbing blir bare mer og mer vanlig.

HOBBYRELATERTE NETTSTEDER[rediger]

Det finnes en rekke nettsteder der ungdom kan dyrke sine hobbyer med andre likesinnede. Det finnes for eksempel nettsider for fotografer, forfattere/diktere osv. Her er det muligheter for å kommentere på hverandres historier eller bilder. Et eksempel på dette er den engelskspråklige siden Fictionpress.com eller de norske sidene Daria.no eller Propaganda.net. Det er absolutt mulig å bruke slike nettsteder i en faglig sammenheng, ta for eksempel prosessorientert skiving i norsk- eller engelskfaget, eller respons på bilder i kunst og håndverk.

Eksempler på hobbyrelaterte nettsteder:[rediger]

- Fictionpress.com
- Daria.no
- Propaganda.net
- Flickr.com
- deviantART.com

3-D NETTSTEDER[rediger]

Second Life[rediger]

Second Life er gratis nettsamfunn der man deltar i en visuell verden ved å lage seg selv som en såkalt avatar. En avatar er en digital persona i 3-D som man selv modifiserer helt ned til minste detalj. Dette kan sammenliknes med dataspillet The Sims. De andre datafigurene du møter i Second Life er virkelige mennesker som lever i dette nettsamfunnet. Mulighetene i Second Life er mange, Du kan for eksempel få deg jobb, kjøpe hus, chatte med andre innbyggere og endre eget utseende. Dette samfunnet har ingen begrensninger. Målet med siden er å jobbe for et globalt online samfunn, hvor det er fokus på kreativitet, samarbeid og underholdning. Det jobbes aktivt med å bygge broer mellom kulturer, og de ønsker mangfoldet velkommen.


Second Life består av øyer med bygninger og landskap. På øyene som ofte har egne tema som utdanning = Edu Island, underholdning = Entertainment Island og informasjon/bibliotek = Info Island. Her finner man bygninger, tjenester og avatarer man kan samhandle med. På Info Island finner man bibliotek, informasjonsinstitusjoner, utdanningstilbud og museum representert. Her kan du se en kort introduksjon av Secondlife.


Farer[rediger]

I Second Life har man muligheten til å leve et liv i en fiksjonsverden, og man har i denne verdenen muligheter man ikke ville hatt i virkeligheten. Noen vil kanskje si det er greit å få realisert drømmene sine her, men som med alle andre spill er det også fare for spilleavhengighet. Innen onlinespill som foregår i en fiktiv verden har vi for eksempel: World of Warcraft og Counter-Strike. Dette er spill som ikke har en egentlig slutt eller som er særdeles virkelighetsnære. Man kan se for seg at noen mennesker rundt omkring kan slite mellom sin verden og sitt liv, kontra en drømmeverden og en avatar.


Noen annet man bør merke seg med denne fiktive verdenen er at man kan bruke penger og kjøpe ting med ekte US Dollars $. Man kan altså kjøpe seg luksus i sin virtuelle verden inne i dataskjermen for penger man tjener i sitt virkelige liv. Man kan da utgi seg for noe man ikke er eller har. Siden man er en avatar kan man også utgi seg for å være en annen enn den man er. Problemet oppstår, fordi spillerne heller vil bruke masse tid foran skjermen, i stedet for å sosialisere seg med virkelige mennesker, som venner og familie. Som nevnt kan man bli syk og avhengig av dataspill. Teknologien har nå utviklet seg såpass at det begynner å bli farlig virkelighetsnære.

SIKKERHET OG TILTAK MED TANKE PÅ BARN OG NETTVETT[rediger]

Foreldre må følge med[rediger]

Foreldrene har en stor og viktig rolle når det gjelder å sette seg inn i barns internettbruk. Særlig hvilke sider som er populære og hva disse populære sidene inneholder og går ut på. Foreldrene har en stor tendens til å melde seg ut grunnet manglende kompetanse og føler de kommer til kort i samtale med barna om deres nettbruk sier Grønli (2003) i sin artikkel.


Ungdom må lære seg nettvett[rediger]

Sikkerheten og verifiseringen på slike sider er ikke fullkommen, og derfor blir det mulig å jukse med alderen. Dette er en farlig utvikling, det er derfor svært viktig at unge lærer nettvett. De må vite om farene ved å eksponere seg selv på denne måten. Barn må få opplysning om at alt man legger ut på Internett, blir tilgjengelig for hele verden. Det blir da en jobb for foreldre og lærere å opplyse om riktig nettbruk.

Sperre slike nettsteder i skoletiden[rediger]

Disse nettsidene kan sperres av skolene selv. Avhengig av hvilken brannmur skolenes nettverk har kan man svartliste enkelte IP- adresser og sende brukeren til en forhåndsvalgt side. Denne siden kan for eksempel være startsiden til hver enkelt skole eller en dedikert side som forklarer at innholdet på den siden brukeren ønsker å besøke er blokkert i nettverket med henvisning til regelverk for bruk av nettverket. Et annet alternativ er å bruke en DNS som man kan styre hvilke sider som er tillatt fra nettverket. Fra administrasjonssiden får man tilgang til et dashboard. Dette er gratis og inneholder mange funksjoner slik som blokkering av sider med voksent innhold, blokkering av spesifiserte IP-adresser, loggføring av DNS-oppslag, anti- phishing (samling av sensitive data fra brukerens pc) med mer. Dette blir da i tillegg til blokkering av uønsket trafikk også et nyttig verktøy, slik at man får større kontroll på trafikken på nettverket og økt sikkerhet for brukerne.


Foreldrene bør ha kontroll over hjemmebruk[rediger]

Mange skoler har benyttet seg av denne løsningen og har sperret nettverket mot sider som Nettby.no, MySpace.com og Deiligst.no. På de nyeste operativsystemene til Windows og Mac er det også blitt innført noe som heter Foreldrekontroll, som lar foreldrene styre hva barna bruker datamaskinen og internett til. Det er viktig at foreldre får nok informasjon om dette til å kunne bruke dette i hjemmene, dersom de ikke ønsker at barna deres skal få tilgang til disse sidene.

LAG DITT EGET SOSIALE NETTSTED[rediger]

Sosiale nettsteder blir mer og mer vanlige, og mange barn/unge bruker dem daglig. Vi kan se nytten av sider som Flickr.com og Daria.no i sammenheng med konstruktiv kritikk på skolearbeid. Når vi kommer til sider som Facebook.com eller Nettby.no er det kanskje mer problematisk. Her kan man legge til alle som er medlemmer i nettsamfunnet, og skoleklassen vil ikke være eneste kontakter.
Det finnes da sider som for eksempel Ning.com og Elgg.org Her kan man selv enkelt lage sitt eget sosiale nettsted. Man kontrollerer da selv hvem som kan bli medlem. Her vil man da få en mer kontrollert og konsentrert brukergruppe.

RESSURSLISTE[rediger]

Sosial web og læring fra UiO
Liste over sosiale nettverk
Trygg bruk av sosiale nettverk
Trygg bruk
Barns sikkerhet på internett
Forskningsrapport om sosiale nettverk
Foreldrenettet.no om nettmobbing
Medietilsynet om digital mobbing
Microsoft om barn og nettbruk
Foreldreveiledning til barn og internettbruk
Sikkerhetstiltak på internett for alle aldersgrupper
7 ting du burde vite om Facebook
Teens, Privacy & Online Social Networks
Social Networking Websites and Teens

SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE[rediger]

• Hvordan kan man utnytte sosiale nettsider i skolesammenheng?
• Hvordan kan man som lærer/forelder best mulig lære barn om risikoene på internett?
• Kan vi i noen grad som lærer/forelder kontrollere mobbing i sosiale nettverk?

KILDER[rediger]

• Biblioteklabratoriet: URL: http://wiki.biblioteklaboratoriet.no/index.php/Second_Life (Lesedato: 12.03.09)
• Grønli, Kristin Straumsheim (2003). Foreldre snakker ikke med barna om internett. URL: http://www.forskning.no/Artikler/2003/februar/1045754699.08 (Lesedato: 12.03.09)
• Hallingdølen Avis: URL: http://www.hallingdolen.no/nyheiter/article66257.ece (Lesedato: 12.03.09)
• Hirdman, Anja (2002) Tiltalande bilder. Genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyen og Fib aktuelt, utgitt av Atlas Stockholm
URL: http://kilden.forskningsradet.no/c16880/artikkel/vis.html?tid=40861 (Lesedato: 12.03.09)
• Knuden, Susanne V. (2006) Hot, dejlig eller not? NIKK magasin 2 URL: http://www.nikk.uio.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=331 (Lesedato: 12.03.09)
• Markovski, Peter (2005). Festbilder ødelegger jobbmuligheter. URL: http://www.aftenposten.no/forbruker/jobbogstudier/article1138736.ece (Lesedato: 12.03.09)
• Schwebs, Ture og Hildegunn Otnes (2006) ”Hypertekstualitet” og ”Skjermtekster i skolen” i: Tekst.no. Oslo. Cappelen Akademiske Forlag (49 sider, kompendium fra HiØ)
• Skålid, Jon Olav (2007). Jenter er kropp. URL: http://www.forskning.no/Artikler/2007/april/1176362967.59 (Lesedato: 12.03.09)