IKT i utdanning/nettby

Fra Wikibøker – frie læremidler

Begrepsforklaring:

Nettby: en samlebetegnelse for en mengde profilsider som er koblet sammen. Blink, Facebook, Nettby, Gaysir, lunarstorm er alle eksempler på slike nettbyer.


Historie:

Nettby.no eies og utvikles av Nettby Community AS. Daglig leder er Rune Røsten. Nettby ble grunnlagt i august 2006. Nettby som er beskrevet i denne artikkelen er utviklet av VG. Den var i utgangspunktett opprettet som en konkurrent til Dagbladets Blink. Brukerne er VGlesere, samt at Nettby har trukket til seg en mengde mindreårige pga sitt fiffige utseende og mange profilmuligheter. Brukerne er i alderen 9-70 år. Hovedvekten ligger på alderen 16-19 år. Deretter kommer 20-29 år. Snittalderen på nettby er 19 år.

Det er 616297 innbyggeren på Nettby per dags dato. ( 02.02.08). Som sagt trekker Nettby til seg mange unge for sine muligheter. Profilene blir bygd opp slik at man skaffer seg et nickname, eller kallenavn som vi sier på norsk. Her kan man velge hva som helst, og det trenger ikke ha noen tilknytning til ditt virkelige navn. På denne måten kan ingen søke deg opp ved å søke på navnet ditt. Man kan også melde seg inn i grupper, eller debattforum. Her treffer man nye mennesker, og kan dele meningene sine, bilder og info generelt. For eksempel om man er med i en gruppe av et band, kan man dele konserttider osv.


Hva er Nettby MAX?

Nettby Max gir deg flere tilleggstjenester, blant annet flere valg for grafisk profilredigering med farger og bilder, privat favorittliste over borgere med bilde, alder og notat, mange flere humørsymboler samt bilde over alle ti siste besøkende på din profil (http://www.nettby.no/help/ )Tjenesten varer i 20 dager og koster 30 kroner.


Elevers bruk av Nettby.'

Mange elever bruker Nettby for å dele bilder med klassekameratene sine. Andre bruker det for å treffe nye mennesker og for å flørte. Nettby er bygd opp slik at alle kan se din side i motsetning til Facebook, der personen må spørre om å få bli din venn, for så å få tilgang til din profilside. Når man lager et nett med profiler som ligger åpent for alle må barn/unge og voksne passe på hva de legger ut av informasjon. Bilder som blir lagt ut er ofte av ulik karakter, og noen bilder burde ikke bli lagt ut i det hele tatt. Nettby har et sikkerhetssystem som skal forhindre at slike bilder blir lagt ut. Disse kalles byvakter, og har søkt seg til jobb i Nettby. De har noen ekstra redigeringsfunksjoner.


For å lese mer om nettvett se nettvett.


Digital mobbing

Digital mobbing et kjent ord på Nettby. Unge som gamle bruker til tider Nettby som et sted for å samtale om negative hendelser. Et reelt eksempel kan hentes fra praksisperioden 2008. To elever innen samme klasse hadde flydd på hverandre, ikke fysisk, men verbalt ved å sende hverandre brev over denne chatte- /profiltjenesten. Truslene gikk så langt og gjentok seg mange ganger, slik at en av partene var redd for å gå ut i friminuttet. Det finnes en løsning for å stoppe slike trusler, om man går inn på profilsiden til personen som du blir truet av, kan du trykke på knappen <ignorer> som ligger ved siden av funksjonene: send brev til, bli venn med. Når man trykker ignorer stenger man tilgjengeligheten for å sende brev og skrive i gjesteboken til denne personen, og han/hun får heller ikke kontaktet deg på denne måten.

Om man går inn på jenter 15- 16 års profiler står det ofte at menn over 40 skal holde seg unna. Dette er også en ting som ofte forekommer på Nettby, at gamle menn tar kontakt med jenter som er under 16. Det finnes ingen kontroll for at personen utgir seg for å være så ung eller gammel som det som blir angitt på profilen. Det Nettby bruker som verifisering er mobilnummeret, og dette blir ikke sjekket opp med alder. Det gjør muligens den første gang, men det blir ikke jevnlig oppdatert. Dette gjelder ikke bare for Nettby, men generelt alle profilsider kan man jukse med alderen. Avtaler om å møte menn fra nettet er kjent, og ett nytt problem kan også komme opp. Nettby har en funksjon som heter dagbok. Her kan man skrive sine tanker, følelser og planer fremover. Et scenario kunne vært at man skriver hvor man skal og når man skal dit. Kanskje det er flere enn man hadde ønsket når man kommer frem?

Mange av ungdommene legger ut all informasjon om seg selv, msn-adresse, telefonnummer, hvor de bor og hvilken skole de går på. I mange av tilfellene kan man lett søke opp personen om man ønsker. Et annet sjokkerende funn på sidene er jenter ned i 13 års alderen som har blitt medlem av grupper som :

- Er du kåt? Er du vill? Ikke glem jeg er til;) ( http://www.nettby.no/community/news.php?community_id=497169 )

Nettby følger selvfølgelig Norges lover, og har trukket ut noen regler som er spesielt viktige på en slik side. Disse kan du lese her: http://www.nettby.no/help/rules.php