IKT i utdanning/Web 2.0

Fra Wikibøker – frie læremidler

Hva er web 2.0?[rediger]

Web 2.0 er deltagerdrevne og interaktive nettjenester i en slags ny form av world wide web og betegner den nye sosiale generasjonen på nettet. Dette er funksjonelle tjenester som er avhengig av aktiv deltakelse fra brukere for å kunne ekspandere. Her er det åpen kommunikasjon mellom brukerne og frihet til å dele og gjenbruke. Tjenesten er webbasert og har gjort det mulig for alle som bruker nettet til å kunne delta og skrive på internett selv. Tidligere var det ofte sånn at man brukte nettet for å lese om ting mens man her bruker det selv i større grad, for å produsere stoff og informasjon som alle kan bruke og lese. Selv om man ikke deltar aktivt kan man fortsatt bruke web 2.0. Mens noen av web 2.0-applikasjonene går ut på å bli medlem i et nettsamfunn hvor man ofte legger ut bilder av seg selv og kommer i kontakt med andre mennesker rundt om i Norge og verden, er andre applikasjoner basert på å legge ut informasjon om noe man kan slik at andre kan nytte dette. Jo flere som anvender og legger ut informasjon, jo mer informasjon blir det produsert.

Inkorporasjon av web 2.0 i skolen[rediger]

Vi går en ny tid i møte ved å innlemme web 2.0 i den daglige skolehverdagen. Ved å la elevene selv bidra med lærerstoffet, vil vi kunne oppnå en økende motivasjon og bedre læringsresultater.

Nå dreier denne nye læringsmetoden seg først og fremt om den videregående opplæring, men med den utviklingen vi ser i dag, skal en ikke se bort i fra at metoden blir utøvd på lavere trinn ikke så alt for langt frem i tid.

Med produksjon og publisering av eget lærerstoff menes i første omgang brukergenerert materiale som Wiki, og her vil også læringsplattformer som Fronter og Its Learning komme til nytte. Det samme gjelder blogger, der elevene selv kan produsere innhold relatert til undervisningen.


Fronter[rediger]

Fronter er et LMS- Learning Management System. Systemet er nettbasert, så man kan logge seg på og bruke systemet hvor som helst så lenge man har tilgang til internett og en datamaskin. Fronter er et web-basert rammeverk som gjør det mulig med nettlæring, og som inneholder tjenester for kommunikasjon, samarbeid, informasjon og evaluering. På Fronter kan man lage seg et eget "rom" eller et nettsted som man kan bruke på ulike måter. Man kan kommunisere med medelever eller andre brukere på skolen, man kan bruke det som en postkasse hvor man leverer inn arbeid, og man kan bruke det som en informasjonsside eller oppslagstavle med beskjeder om kursene eller fagene man tar og annen viktig informasjon.

It's Learning[rediger]

It's Learning er en nettbasert læringsplattform for undervisning i grunnskole, videregående skole og høyere utdanning. Det er en arena for kommunikasjon og samarbeid, samt et verktøy for administrasjon, evaluering og oppfølging av elever og studenter. It's learning er læringsstedet der lærer og elever eller studenter møtes, arbeider og tilegner seg kunnskap.

Nasjonal digital læringsarena[rediger]

Nasjonal digital læringsarena[1] - NDLA - skal bidra til å øke mangfoldet av digitale læremidler for elever og lærere i den videregående skole. Dette er et fellesinitiativ fra fylkeskommunene. Dette omhandler informasjon- og meningsutveksling knyttet til prosjekte "prosjektplan NDLA". Prosjektplanen viser hvordan de ulike fylkeskommunene har planlagt å gjennomføre produksjon og kjøp av fritt tilgjengelige digitale læremidler for den offentlige videregående opplæringen.

Eksempler på web 2.0-applikasjoner:[rediger]

  • Nettby[2] VGs nettsamfunn hvor brukere kan finne andre brukere og kommunisere med dem gjennom dannelse av grupper, debatter, brevskriving, kommentere bilder og legge til kjente mennesker som venner.
  • Myspace[3] En internasjonal side som tilbyr e-post, forum, kommunikasjon, videoer og weblog. Dette går ut på mye av det samme som ved nettby, mens myspace er en mye større tjeneste med medlemmer fra hele verden. Mange bruker tjenesten for å reklamere for musikken sin, konserter og lignende.
  • Youtube[4] Et nettsted der brukere kan laste opp, vise og dele videoklipp.
  • Wikipedia[5] Et fritt Internettbasert leksikon hvor alle kan redigere og lese informasjonen
  • Wordpress[6]Et publiseringsområde for web. Brukes for å administrere webinnhold som oppdateres ofte, spesielt weblogger.




Referanser[rediger]

  1. www.ndla.no
  2. www.nettby.no
  3. www.mypace.com
  4. www.youtube.com
  5. http://no.wikipedia.org
  6. http://wordpress.org