Hopp til innhold

IKT i utdanning/Generelt/IKT i KRL

Fra Wikibøker – frie læremidler

Hva sier læreplanen?

[rediger]

Kunnskapsløftet fastsetter fem grunnleggende ferdigheter i alle fag. I tillegg til å kunne uttrykke seg muntlig skal elevene kunne skrive, lese, regne og bruke digitale verktøy også i Krl. ”Å kunne bruke digitale verktøy i Krl er en hjelp til å utforske religioner og livssyn for å finne ulike presentasjoner og perspektiver. En viktig ferdighet er å kunne benytte digitalt tilgjengelig materiale, som bilder, tekster, musikk og film på måter som forener kreativitet med kildekritisk bevissthet. Digitale medier gir nye muligheter for kommunikasjon og dialog om religioner og livssyn. Disse mediene gir også muligheter for bred tilgang til materiale om aktuelle etiske problemstillinger.”[1]

Hvordan kan man bruke internett i KRL?

[rediger]

I Kunnskapsløftets del om formål i faget fremheves det at de ulike religionene og livssynene skal presenteres ut fra sin egenart. I den forbindelsen er det fint å kunne ta i bruk Internett for å søke på de ulike religioners hjemmesider og se hva de forteller om seg selv. Slik kan vi bli kjent med religionen slik den utøves her i landet og i andre land. Kristendom er heller ikke bare en ensartet menighet. Vi har mange ulike trossamfunn. Her er det fint om elevene kan bli kjent med ulike trosretninger, kirkesamfunn og menigheter ved å besøke deres hjemmesider.

Internett gir mer samtidsaktuell informasjon

[rediger]

Lærebøker er dyrt, og de ”går fort ut på dato”. Når elevene arbeider med et tema, kan det være berikende å bruke Internett som et supplement til læreboka. Som Mette Ramstad sier i sin artikkel "I have a dream: Aktiv bruk av IKT i Krl i grunnskolen": "...Internett gir mer samtidsaktuell informasjon slik som media-aktuelle temaer som for eksempel ulike syn på verdier, familien og kjønnsroller enn en del bøker og oppslagsverk" (i Afdal 2005:89).[2]. Lærebøkene kan gi svar på hvordan situasjonen var for for eksempel ti år siden, men hvordan den er i dag, må vi bruke andre medier for å få informasjon om.

IKT kan støtte tilpasset opplæring

[rediger]

Tilpasset opplæring er aktuelt også i Krl. Det kan være enklere å tilpasse og differensiere undervisningen dersom man tar i bruk digitale hjelpemidler.

Mer motivasjon ved å bruke IKT

[rediger]

Elever opplever det ofte mer motiverende når de kan jobbe på PC. I tillegg til å søke etter informasjon på Internett, opplever mange at det er morsommere å skrive på PC enn i ei arbeidsbok. Elevene har mulighet for å lage fine fremvisninger på PowerPoint. Yngre barn blir ofte fasinert av ulike effekter de kan legge inn.


Dataspill

[rediger]

Man kan også få kjøpt CD-plater med ulike spill. Bibelselskapet [3] tilbyr for eksempel et spill som heter Bibelreisen [4] hvor man kan møte kjente personer og fortellinger fra Bibelen og løse ulike oppgaver ved å være med på en virtuell reise. Dette er en spennende og morsom måte å tilegne seg bibelkunnskap på. De ulike forlaga som utgir lærebøker i Krl, har også sider med lenker til nettsider med oppgaver og informasjon.

Kan supplere misvisende informasjon i læreboka

[rediger]

Bruk av IKT i KRL er ikke bare bra, men det er nødvendig. Det er dessverre begrenset hva som står i KRL-bøkene om de forskjellige religionene. Skolebøkene velger ut et par ting som de velger å skrive om i boka som knyttes opp mot læreplanen, men det samme står ikke i bøkene år etter år. Vi tar for oss en religion, for eksempel buddhismen. Den ene gangen forlaget produserer bindet kan det handle om thai-buddhismen, men en neste gang kan den handle om vietnamesisk-buddhismen. Buddhisme er en religion, men inneholder mange forskjellige måter å tro på, med tanke på hvilket land eller kultur du er fra. Thai-buddhismen er forskjellig fra vietnamesisk-buddhismen, og vietnamesisk-buddhisme er igjen forskjellig fra kinesisk-buddhisme, eller Laos, eller Kambotsja.

Lage en egen nettbasert fagside

[rediger]

Bruk av IKT i KRL kan være å utvikle en nettbasert fagside som en "interaktiv lærebok" for å erstatte den tradisjonelle læreboken. Det er mulig å knytte opp sentrale momenter i fagplanen for KRL og ha et enkelt brukergrensesnitt. Nettsidene bør inneholde målene for faget KRL og linker til relevante nettsider, oppgaver, elevarbeid, vurderinger, ikke minst arbeidsplaner. Å legge læringsressursene ut på nettet er også en måte å komme i dialog med lokalsamfunnet på om hva elevene gjør i KRL-faget. For å ta dette et skritt videre, er det også mulig å gi andre tilgang til å redigere eller legge inn sine arbeid. På den måten lærer elevene også av andres arbeid, og tro. Kanskje kulturen deres viser en annen side av religionen som elevene ikke er klar over?

Litteraturliste

[rediger]
  • Ramstad, Mette. 2005.I have a dream: Aktiv og variert bruk av IKT i Krl i grunnskolen. I: Afdal,G. red. IKT i læringsrommet. Høgskolen i Østfold