IKT i utdanning/Data og sikkerhet

Fra Wikibøker – frie læremidler

Datasikkerhet[rediger]

Personvern[rediger]

30. juli 2007 kunne man lese en artikkel i dagbladet med overskriften, ”Lars” kan tømme Folkeregisteret fra gutterommet. ”Lars” hadde utviklet et program som utnyttet svakheter i kredittsjekkrutinene til nettstedet til tele2, og kunne dermed få tak i alle personopplysninger av en person dersom han visste navn og fødselsdato.
Dette programmet lå fritt ute på nettet lenge nok til at det er stor sannsynlighet for at noen har fått tak i ditt IKT i utdanning/Fødselsnummer, og dermed all informasjon om deg. Dersom kriminelle får tak i ditt fødselsnummer kan de bruke det til mye skummelt. De kan stjele andres identitet, omadressere post, sjekke kredittverdighet, bestille kredittkort eller identifikasjonspapirer og ta opp lån i ditt navn. Men det egentlige problemet er jo at bedrifter lager systemer som er dårlig sikret for å gjøre det enkelt for seg selv.
Egentlig behøver man ikke bruke fødselsnummeret sitt på nett, for det finnes andre måter å identifisere seg på. Fødselsnummeret bør aldri brukes som identifikasjon, man bør heller lage bedre programmer som setter fokus på sikkerhet og sporbarhet, og man bør få for eksempel en egen digital signatur eller bruke mobiltelefonen som et ledd i automatiseringen. Man kan takke ”Lars” for at dette problemet er i fokus.

Les mer på: http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/07/29/507405.html

Kryptering[rediger]

Om man skal overføre sensitiv data over internett er kryptering en måte å beskytte informasjonen på. Internett er utrygt, og når man tenker på alt som daglig sendes over nettet; nettbankdata, kredittkortdata, personnumre, forretningskritisk informasjon og lignende, er det viktig at vi tenker på sikkerheten. Når man krypterer noe gjør avsenderen den opprinnelige teksten uforståelig for en tredjepart. Dette er den krypterte teksten, eller ”chifferet”, og denne sender man til mottakeren. Så bruker mottakeren samme krypteringsmetode og krypteringsnøkkel, som denne må kjenne fra før, for å få frem den opprinnelige teksten. Det er ikke umulig å knekke krypteringen, men det er vanskelig. Jo lenger krypteringsnøkkelen er, jo vanskeligere er det å knekke den. Eks. på kryptering i hverdagen; nettbanken, trådløst nettverk. Kryptering er ikke noe nytt, det har blitt brukt i over 4000 år, omtrent like lenge som skriftspråket har eksistert.