Grafiske filformat/PSD

Fra Wikibøker – frie læremidler

PHOTOSHOP FILFORMAT (PSD)[rediger]

Historie[rediger]

Photoshop ble grunnlagt av brødrene Thomas og John Knoll. Brødrene begynte utviklingen i 1987. Den første versjonen ble publisert i 1990. De tidligste versjonene av photoshop blitt utgitt under navnet Knoll Software, dette var før samarbeidet mellom brødrene Knoll og Adobe ble stiftet. Den første installeringsdisken til photoshop 1.0 var ikke større enn 1,4 MB, i motsetning til den i dag som er opp mot 800 MB. I årene som kom ble Photoshop stadig utviklet med flere og flere funksjoner.

Lukket format[rediger]

Adobe Photoshop har sitt eget spesielle filformat, som heter Photoshop Document, også kaldt PSD. Det er et lukket format, og ikke mange andre programmer som kan åpne en PSD-fil. Noen unntak er GIMP og Paintshop Pro, men her kan du risikere at alle lagene blir omgjort til ett, altså disse programmene gir ikke full støtte til PSD. PSD utvikler seg til å bli det mest brukte filformatet, særlig blant de som er aktive brukere av hele Adobe-pakken. PSD-formatet støtter opp til 2 GB, men dersom du skal benytte deg av større filer en dette, kan du bruke PSB formatet, som er en nyere versjon av PSD, og er spesielt laget for å lagre filer over 2 GB.


Slik lagrer man et photoshop bilde i PSD format
Slik lagrer man et photoshop bilde i PSD format

Lagre i annet format[rediger]

Når man lagrer et bilde i PSD blir det like stort som om man hadde lagret det i TIFF format, bildet tar altså mye mer plass enn det ellers ville gjort med mindre filformater med dårligere kvalitet, som for eksempel JPEG. Derfor er det lurt at man kun bruker PSD formatet mens man jobber med produktet, og heller lagre det i et annet filformat når man er ferdig. En annen grunn til at man må lagre de ferdige PSD produktene i et annet filformat, er at det kun er photoshop som har evnen til å åpne dette filmformatet, og dette kan bli litt problematisk dersom man får en PSD fil og ikke har tilgang til photoshop.


Fordeler og ulemper[rediger]

Uten kvalitetstap[rediger]

Det finnes mange fordeler med PSD. En stor fordel er at hvis du jobber med et bilde over lengre tid i photoshop, kan du nemlig åpne bilde flere ganger uten at det får noe kvalitetstap. Filformatene GIF og JPG som brukes på web er komprimerte filer med redusert kvalitet. Derfor egner dette filformatet seg godt til å både lagre og arbeide med original filer i.

i PSD kan man lagre et bilde med alle lagene man har jobbet med
i PSD kan man lagre et bilde med alle lagene man har jobbet med


Lagre bildet med alle lagene[rediger]

En annen fordel med å jobbe med et PSD bilde, er at det er et punktgrafikkformat der man kan lagre annen informasjon enn bare det man "ser". Det vil si at man kan lagre bildet med alle lagene man har jobbet med, og alle forandringene man har gjort viser. Så hvis du f. eks importerer en PSD-fil til et animasjonsprogram så kan du animere hvert lag for seg selv. Det eneste programmet i Adobe serien som ikke egner seg til å bruke PSD filer i, er Adobe Illustrator. Grunnen til dette er at Illustrator har sitt eget format, AI som vektorgrafikk.


Størrelsen[rediger]

Størrelsen på et PSD bilde blir en ulempe. Det tar veldig stor plass, så det er derfor lurt å lagre bildet i et annet format når du er ferdig å jobbe med det. Størrelsen varierer fra hvor stort bildet er, hvor mange lag det er, hvor detaljert det er osv.


Konklusjon[rediger]

Til slutt har vi kommet frem til at PSD egner seg best til å bruke mens du jobber med bildet. Etterpå bør bildet lagres i et annet filformat. Hvis du har alle bildene dine på dataen lagret i PSD, vil det ta alt for stor plass. Og med tanken på alle de gode fordelene tror vi at dette filformatet er det beste å bruke når du jobber med bilder.


Kilder[rediger]


http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop#Development

http://graphicssoft.about.com/od/graphicformats/f/summary.htm

http://www.designer-info.com/Writing/advanced_file_formats.htm

http://www.tor.jacobsen.cc/Bildeformater.htm

http://www2.skolenettet.no/digitalebilder/utskrift/utskrift_4.htm