Åpen kildekode/Historie

Fra Wikibøker – frie læremidler

Historie[rediger]

Fri programvare/åpen kildekode -bevegelsen må sies å ha vært en selvbevisst bevegelse siden Richard Matthew Stallman startet sitt GNU-prosjekt i 1983, men praksisen med å ha åpen tilgang til kildekoden til programmer er mye eldre enn det. Når man skal se på historien til åpen kildekode er det viktig å se på ideene og kulturen omkring åpen kildekode vel så mye som selve de programvareprosjektene vi har i dag. Denne kulturen er i dag en blanding av hacker- (i den orginale ikke negative meningen), UNIX- og internett-subkulturen.

Tidlig historie[rediger]

Fra de første datamaskinene kom 1940-50 tallet og fram til omtrent 1970 var datamaskiner store, dyre og teknisk spesialiserte maskiner. Programvaren var ofte spesialskrevet for maskinen, ofte i assembler kode som man ikke enkelt kan få til å kjøre på andre maskiner enn den det er skrevet for. På den tiden var det vanlig at man fikk med den fulle kildekoden til programmene som fulgte med maskinen som en del av kjøpet. Siden maskinene kom med lite ferdig programvare måtte man vanligvis programmere sine egne programmer for å få maskinene til å gjøre noe.

Hackermiljøet på MIT[rediger]

På sekstitallet vokste det fram et legendarisk hackermiljø på Massachusetts Institute of Technology. I 1961 fikk MIT sin første PDP-1 maskin dette var en minimaskin som det var mye enklere for studenter å få tilgang til å bruke enn IBM stormaskinen som fantes fra før. Denne maskinen ble mye brukt av en gruppe studenter sentrert rundt MIT sin Tech Model Railroad Club.

ARPAnet - Internett[rediger]

Arpanetprosjektet var veldig viktig for utviklingen av åpen kildekode.

Usenet[rediger]

I tillegg til det offisielle arpanet prosjektet som var forbeholdt noen få universiteter og forskningsinstitusjoner ble usenet utviklet som et slags fattigmanns arpanet.

Unix[rediger]

Både linux og BSD-variantene er, for alle praktiske formål, unix systemer.

GNU-prosjektet[rediger]

GNU-prosjektet ble startet av Richard Stallman i 1983, med formål å lage en fri unixklone.

BSD[rediger]

Berkeley System Distribution (BSD) var lenge et forskningsprosjekt, men kildekoden ble senere renset for all proprietær AT&T Unix kode og ble sluppet fri.

Linux[rediger]

Linux er strengt tatt bare selve kjernen i operativsystemet, utviklingen ble startet, og ledes fremdeles, av Linus Benedict Torvalds.

Apache-prosjektet[rediger]

GCC, Cygnus[rediger]

Åpen kildekode[rediger]

I 1998 var det flere personer i det som opp til da hadde kalt seg fri programvare -bevegelsen som var bekymret for at navnet hadde fått et dårlig rykte. De fant da et nytt navn: Open Source (Åpen kildekode) som de mente var mer nøytralt. De satte også i gang en vellykket markedsføringskampanje for åpen kildekode.

Mozilla-prosjektet[rediger]

Denne siden er dessverre veldig kort. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Wikibøker ved å utvide den.